21 Ocak 2010 Perşembe

bunlari unutmayalim dedigimiz konusmalar (I)

banne (babaanne)
annenne (anneanne)
ba (baba)
dayday (dayi)
tiyaskayem (kalemtras)
goaak (gakgak, kus)

kafam bozuydu (kafam bozuldu! nereden duyduysa!)
kicinacmis (kicina kacmis! - Elif!!!!)
amindede (dedesi namaz kiliyor diye taktigi isim)
yasim, dedediyil (Rasim, Dede deme diyoruz ya, dede degill diyor:))

Cikolata yedigimi kimse duymasin! *



* Cekimlerde GDO'suz soya lesitini ile imal edilen Sarelle Bitter Cikolatali Findik Kremasi kullanilmistir. Tavsiye olunur.

20 Ocak 2010 Çarşamba

"bebegimeneyedirecegimben" sendromu

butun yeni anne arkadaslarim soruyorlar. maille cevap vermistim bir soran arkadasima, usendim tekrar duzenlemeye, oldugu gibi buraya yapistiriyorum:

biz yaman'a neler yedirdik, neler yedirmedik:



1. yumurta yiyecek! sadece, pismemis sivi haldeki yumurta yasak 1 yasina kadar, ki, o da meshur brusella icin, bir onlem olarak. Yumurtayi alerjen degilse eksik etmeyiniz efenim

2. bal pisince icindeki alerjenlerin yok oldugu (ancak yararli antioksidanlarin da maalesef yok oldugu) söyleniyor. Organik ya da guvendiginiz ureticiden direkt olarak alinan bal kullanilacak. digerlerinin icinde fruktoz surubu var veya arilarina surup yediriyor aricilar, kislik ari yemi olarak. (Hatta pek yaygin olan arilarin yokolusu miti buna dayaniyor). Yaman, 8 ayliktan sonra pismis halde keklerde kurabiyelerde yedi. Yine de, cig bal icin, 1 yasini beklemek gerek diyor doktorlar.

3. pekmez cig olarak (ilik suyla incelterek elbette), hem de seker niyetine kullaniliyor. Yalniz, pekmezle sut asla bir araya gelmiyor. zarari oldugundan degil, sadece pekmezin demirinin emilimini sutun kalsiyumu engelliyor. Yani; bir ogun olarak yogurt ustu pekmez YANLIS. Ama kekin icinde 20 tane malzemeyle bir araya gelmisler, hosgelmisler.

4. sut, 1 yasindan once de olsa, elbette kekin icinde yiyebilir. Zaten sut bir suru asitle karsilasinca peynir ya da baska formlara donusuyor. E peyniri de her daim yiyebildigine gore, pismis, kesilmis, form degistirmis sutten korkmayiniz.

5. En ama en onemli mevzuu bebislerimize neden “hazir kek biskuvi vs yedirmiyoruz” , cunkuuu endustriyel ivir zivirlarin hepsi 160 derecenin uzerinde pisiyor. Diary product lar (hem tereyagi hem sut) 170 in uzerinde 2 yas alti cocuklar icin simdi ismini unuttugum bir kanserojen aciga cikariyorlar. O nedenle, ornegin, cici bebe yassah!.

6. baharat genellikle onerilmez ama, tarcin guzel, faydali, tat alma sansi taniyor cocuga, keskin kokusuyla. Buyuyunce pastane urunlerine burun kivirsin, tarcin ve zencefil yesin bebeciklerimiz.

7. kabartma tozunun icindekileri okuyunuz, misir nisastasi oldugunu goreceksiniz. e o halde kullanmayiniz! neden mi? Cunku misirda G-D-O OLABILIR!!. yine de o kadarrrciktan bisey olmaz derseniz, ben de oyle demistim diyecegim:). Kek biskuvi gibi imalatlarda eger asidik bir ortam varsa (ornegin gercek yogurt, limon-portakal suyu kullaniyorsak) kabartma tozu yerine karbonat ayni gorevi gorur. Karbonat dogal malzemedir, az miktari mide agrisina iyi gelmekle beraber, cok miktarinin sekerli seylere aci bir tat verdigini unutmayiniz.

8. bu bir yasa kadar yasaklar konusunda bana gore her anne doktorundan bilgi alip kendisi karar vermeli. yani, doktoru karar vermemeli. Elbette alerjen ve faza duyarli bebecikleri bu argumandan tenzih ederim. Ornegin, sut, almanyada pek cok doktor tarafindan 6 aydan sonra oneriliyor. Ozellikle keci sutu. 1 yas, cocugun durumuna gore izafi bir limit. Eger cocuk alerjen degilse (gerci pek cok alerji 3 yasindan itibaren semptom verirmis), sagligi yerindeyse, bu konuyla ilgili kucuk deneyler yapilabilir kanaatindeyim. Bunu kendi sutunu veremeyen anneler icin bir opsiyon olarak soyluyorum.

9. Kuru dut (beyaz). Bu kuru dut mucizevi bir sey. Tat olarak sekerin kendisi. Cok faydali bisi. Bu kuru dutu aliyorsun blendirda cekiyorsun, sona seker niyetine kullaniyorsun. Bolca yapiyorsun, cunku anneler icin de cok iyi bise, kansizliga da iyi geliyor. Kalorisi de sekere gore dusuk. Bu tur seyleri her zaman bildigin pancar sekeriyle (beyaz sekerle) beraber kullan. Tek basina cok alinan hersey ama hersey iyi bisi olmuyor. (fazla fruktoz almak karacigere yuklenmek demek, mesela)

10. Bebisler sekere alismasinlar, tamam. Demek ki, ac karnina asla seker vermeyecegiz. Yemeklerine asla seker karistirmayacagiz. Ama, ogun sonrasi yenen bir minik kurabiye, bebise zevk verecek. Ve bu seker ona nitelikli enerji olarak geri donecek.

11. Tuz yok!. soylemeye gerek bile yok. 1 yasina kadar bebislerin bobrekleri tuzu tasiyamiyor maalesef. 1 yasindan sonra da azicik azicik, ve bazen. alistira alistira..

12. cocuklar hangi yagi yiyecek: A) mutlaka cig yiyecekler, yani, yuksek isiyla yag bulusmayacak. B) oncelikle zeytinyagi yiyecekler. mesela corbalari pisecek, bir tatli kasigi zeytinyagini corbaya ilikken ekleyip oyle yedirecegiz. B) elbette sahici tereyagi. cocuklarin ozgurce yiyebilecegini asla unutmayalim. onlari guzel kollesterolle kucukken tanistirmazsak buyuyunce damarlari bu degerli besini taniyamayacak. ozellikle proteinle birlesen bir tereyagi, yeme de yaninda yat!

13. bebek/cocuk, asla mantar yemeyecek. pek cok mantar protein icerdigi halde, bu proteinin hucre ceperinden gecemeyecek kadar buyuk proteincikler oldugunu bilelim. cocuklara bir faydasi yok. e bize de yok, ama sahane bir mantari tereyagda sote edip ekmeginizi bandiniz mi hic? :)

14. bebeklere nasil ekmek verelim? bu sorunun degisik kaynaklarda degisik cevaplari var. ben size tek bir ornek verecegim:
Surekli hasta olan cocuklara doktorlarin ezelden beri verdigi bir dogal takviye var: Immunex diye.. Icerigini okuma firsatiniz oldu mu? DOGAL EKMEK MAYASI= EKSI MAYA !!
Yani, eger cocuklarimiza ninelerimizin yaptigi gibi dogal ekmek mayasindan tam bugday (ayristirilmamis, beyazlatilmamis, ruseim ve kepegi bugdayinin icinde olan) ekmek yedirebiliyor olsaydik, immunex diye bir takviyeye gulup gececektik.
Ekmeginizi evde yapin, ya da, tam bugday ve eksi maya ekmegi nereden temin edebileceginizin HEMEN pesine dusun. (ornegin bazi vakfikebirciler, tam bugday kullaniyorlar)

15. biz eskilerin tavsiyesine uyduk, yamanin sabah kahvaltisindan yulafi hic eksik etmedik. bir kasik yulafi sutle ve guzel bir balla karistirip hemen her sabah veriyoruz. bazen icine findik fistik da ekliyoruz, ya da yumurta.

16. nar eksisi. Nar'in ve nar eksisinin faydasina cok inaniyoruz. Saglam damarlara, sinirlere, gozlere sahip olmasi icin oglen corbalarina tuz gorevini de gorsun diye birazcik nar eksisi ekliyoruz. Aklinizda bulunsun!

17. Son not: yemek yemeyen cocuga yemek vermeyin. cocukla araniza asla kasik koymayin. Cook eskiden, bir kac kasik gercek yogurtla, bir dilim tam bugday eksi maya ekmegin, 2 yasinda bir cocugun bir gunluk besinini icerdigine inanir ve 100 yasina kadar yasayan saglikli bireyler yetistirirlermis. Yaa..


Alin size bir de benim en sevdigim kek tarifi (Cafe Fernando-Cenk'in tarifi ve bir kac diger tarifi harmanlayarak benimsedigim tarif):

HAVUCLU KEK (Havuc yerine ve yaninda Ayva da kullaniyorum bazen)

Malzemeler
• 1,5 su bardağı un (1 bardak tam bugday un, yarım bardak cavdar veya arpa unu)
• 2 çay kaşığı kabartma tozu / karbonat
• 1/2 çay kaşığı tuz (hem cevizlere acicik, hem de yumurtalara acicik)
• 1,5 çay kaşığı toz tarçın
• 5 çorba kaşığı (30 gram) yulaf
• 1/2 su bardağı zeytinyağı (1 elma rendesi katarsaniz zeytinyagini yariya dusurun)
• 1/2 su bardağı kahverengi şeker (az sekerli sevenler icin.. unutmayalim, havuc da sekerli!))
• 4 adet yumurta
• Taze rendelenmiş 1 çay kaşığı muskat (nutmeg)
• Yarım kilo gibi rendelenmiş havuç (3 bardak rendelenmiş halde gibi düşünülebilir)
• 1/2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu veya süt (portakal suyu kullaninca sekeri birazcik dusurup, kabartma tozu yerine karbonat kullanabiliyoruz)
• 200 gram ceviz içi
• Kalıbı yağlamak için tereyağı

Yapılışı
1. firin onceden isitilacak (170 derece)
2. Ceviz içlerini yağsız tavada orta ateşte (veya bir tepsiye yayarak fırında) 10-15 dakika boyunca kavurun. Ateşten alıp tereyağını ekliyorum ve tm cevizlere bulasana kadar salliyorum. Soğuduktan sonra tavanin icinde uzerinden hafif bastirarak ve yagini cikarttirarak kalinca eziyorum. cevizler hazir.
3. kek kalıbını tereyağı ile yağlayın ve kenara ayırın.
4. Büyük boy bir karıştırma kabında unu, bi cimdik tuz, kabartma tozu/karbonat, tarçın, yulaf ve muskatla beraber karıştırıyorum.
5. Başka kapta yumurtaları ve şekerleri bir tel çırpıcı yardımıyla karıştırın. zeytinyagi, portakal suyu veya sütü ekliyorum ve bütün malzemeler bir araya gelene kadar hafifce karistiriyorum.
6. Islak malzemelerin uzerine un karisimini dokup spatulayla karistiriyorum. Rendelenmiş havuçları ve cevizleri de ekleyip, bir kez daha cevirerek kaliba bosaltiyorum. Kalibi tezgaha biraz vurup, sarsip icinde kalmis olabilecek hava kabarciklarini cikartiyorum.
7. 50 dak gibi bir surede ancak pisiyor. kurdan testi sart.. en ortasi pismemis kalabiliyor. uzeri fazlaca kuruyacak gibi gorunuyorsa ve ici hala pismemisse folyoyla ortup 10 dak daha pisirin.

14 Ocak 2010 Perşembe

tuna ve yaman bulusmasi I



cenesi dusuk, yerinde durmaz bir cocuk oldu yaman, 24. ayinda yasaminin. herkesin ilk dikkatini ceken ise, caginin aksine inanilmaz temkinli ve saglamci davranislari. dusmeye kalkmaya yaralanmaya hic tahammulu olmadigindan, kosacagi yerde yurudu, tirmanacagi yerde seyretti, dogrulacagi yerde bizden yardim istedi. gecen gun bir de baktik merdivenin tepesinde.. konduramadik once, birbirimize hayretle baktik. yaman, nihayet, 2 yasinda merdiven cikmaya cesaret etmis.. hem de bize hic caktirmadan..

13 Ocak 2010 Çarşamba

2010 yilbasi gecesi





bu sene ilk defa agac suslendi evde.. yaman'in serefine. noel babayi da ogrendi, sakalli ve kirmizi kiyafetli birini gorse noel baba deyiveriyor. hediyeyi ogrendi. ama iyi bir sey mi tam akli ermedi.
yilbasi gecesi, tum sevdikleri yanindaydi. herkesle oynadi. sosis yedi, sevmedi. saklambac oynadi. herkesin kucagina oturdu. somine yakti. agac suslerini kafamiza gecirdi. geceyi yaman'in uykusunu bahane ederek evde gecirelim demistik. gecenin hakkini verdi ve sevimli bir maskot olarak nesemize nese katti.

son body kreasyonu

giydirebilirsen giydir bu yaman'i artik!
soydugumuz an firlayip kaciyor, ozellikle coraplarini cikarmaya bayiliyor.. istiyor ki boyle ciplak dolassin, yumusacik yalin ayaklariyla hepimizi bastan cikarsin!



son body kreasyonundan.. hakkaten son; artik 2 yasinda ve son bodylerini alirken, bu huzne kapildim: Bu sene terk edecegimiz seyler arasinda, bezler ve elbette bodyler var.

bir oyun gununden...


uzayli kalemtras (tiyaskalem, yaman'in deyisiyle)
acian kalemler
kemirilmis bir elma
ipe dizilmeyi bekleyen boncuklar
ve saheser bir resim

oyun saatlerinden bir ani.. yaman artik 23 aylik:)

hem gulerim hem aglarim

8 Ocak 2010 Cuma

2 yas telasi

yazacak ne cok sey var, ve yazacak ne az zaman!

yamancik 2 yasina geliyor! dunyanin butun bandolari calsin bu sarkiyi istiyoruz! icimizde iyi kotu bir dolu heyecan bu yasla beraber.. sanki beni 30 yasima denk, hem ne olacak simdi soru isareti KOCAMAN, hem de " 2 yasinda bir cocuktan daha guzel bir sey oalbilir mi ki"

Bunlari yazarken tek bir sey gozumun onunde: yaman'i karsima aldigim, dizlerimin uzerinde onunla ayni hizaya gelip gozgoze oldugumuz bir an.. yumusacik yanaklarina parmaklarimla dokundugum.. islak minik dudaklarini bukerek bana bir seyler soylemeye calistigi o cok karmasik ve tertemiz anlar.. miril miril iki kedicik olmak.. tumuyle guzel. eksiksiz.

bugune kadar nerelerdeydin yaman.. dedirten bir yumusacik kalp ortusu, cocuklar:)

2 yas telasi dedigim sey ise, babayla annenin her gecen gun yaman'la beraber tecrube etmek icin kanat cirptigi bir dolu sey: yeme icme gezme okuma eglenme.. hepsi bir arada!

liste basliyor.
anne baba yaman - TIYOTROYA GIDECEKLER!

Ve iste, asagidaki liste de, bizimle benzer heyecani paylasan anne babalar icin. usenmedim web de bir tarama yaptim, sonra da onu sizlerle paylastim.
usenmeyin, hadi cocuklarinizi alip tiyatroya gidin:)