20 Ocak 2010 Çarşamba

"bebegimeneyedirecegimben" sendromu

butun yeni anne arkadaslarim soruyorlar. maille cevap vermistim bir soran arkadasima, usendim tekrar duzenlemeye, oldugu gibi buraya yapistiriyorum:

biz yaman'a neler yedirdik, neler yedirmedik:



1. yumurta yiyecek! sadece, pismemis sivi haldeki yumurta yasak 1 yasina kadar, ki, o da meshur brusella icin, bir onlem olarak. Yumurtayi alerjen degilse eksik etmeyiniz efenim

2. bal pisince icindeki alerjenlerin yok oldugu (ancak yararli antioksidanlarin da maalesef yok oldugu) söyleniyor. Organik ya da guvendiginiz ureticiden direkt olarak alinan bal kullanilacak. digerlerinin icinde fruktoz surubu var veya arilarina surup yediriyor aricilar, kislik ari yemi olarak. (Hatta pek yaygin olan arilarin yokolusu miti buna dayaniyor). Yaman, 8 ayliktan sonra pismis halde keklerde kurabiyelerde yedi. Yine de, cig bal icin, 1 yasini beklemek gerek diyor doktorlar.

3. pekmez cig olarak (ilik suyla incelterek elbette), hem de seker niyetine kullaniliyor. Yalniz, pekmezle sut asla bir araya gelmiyor. zarari oldugundan degil, sadece pekmezin demirinin emilimini sutun kalsiyumu engelliyor. Yani; bir ogun olarak yogurt ustu pekmez YANLIS. Ama kekin icinde 20 tane malzemeyle bir araya gelmisler, hosgelmisler.

4. sut, 1 yasindan once de olsa, elbette kekin icinde yiyebilir. Zaten sut bir suru asitle karsilasinca peynir ya da baska formlara donusuyor. E peyniri de her daim yiyebildigine gore, pismis, kesilmis, form degistirmis sutten korkmayiniz.

5. En ama en onemli mevzuu bebislerimize neden “hazir kek biskuvi vs yedirmiyoruz” , cunkuuu endustriyel ivir zivirlarin hepsi 160 derecenin uzerinde pisiyor. Diary product lar (hem tereyagi hem sut) 170 in uzerinde 2 yas alti cocuklar icin simdi ismini unuttugum bir kanserojen aciga cikariyorlar. O nedenle, ornegin, cici bebe yassah!.

6. baharat genellikle onerilmez ama, tarcin guzel, faydali, tat alma sansi taniyor cocuga, keskin kokusuyla. Buyuyunce pastane urunlerine burun kivirsin, tarcin ve zencefil yesin bebeciklerimiz.

7. kabartma tozunun icindekileri okuyunuz, misir nisastasi oldugunu goreceksiniz. e o halde kullanmayiniz! neden mi? Cunku misirda G-D-O OLABILIR!!. yine de o kadarrrciktan bisey olmaz derseniz, ben de oyle demistim diyecegim:). Kek biskuvi gibi imalatlarda eger asidik bir ortam varsa (ornegin gercek yogurt, limon-portakal suyu kullaniyorsak) kabartma tozu yerine karbonat ayni gorevi gorur. Karbonat dogal malzemedir, az miktari mide agrisina iyi gelmekle beraber, cok miktarinin sekerli seylere aci bir tat verdigini unutmayiniz.

8. bu bir yasa kadar yasaklar konusunda bana gore her anne doktorundan bilgi alip kendisi karar vermeli. yani, doktoru karar vermemeli. Elbette alerjen ve faza duyarli bebecikleri bu argumandan tenzih ederim. Ornegin, sut, almanyada pek cok doktor tarafindan 6 aydan sonra oneriliyor. Ozellikle keci sutu. 1 yas, cocugun durumuna gore izafi bir limit. Eger cocuk alerjen degilse (gerci pek cok alerji 3 yasindan itibaren semptom verirmis), sagligi yerindeyse, bu konuyla ilgili kucuk deneyler yapilabilir kanaatindeyim. Bunu kendi sutunu veremeyen anneler icin bir opsiyon olarak soyluyorum.

9. Kuru dut (beyaz). Bu kuru dut mucizevi bir sey. Tat olarak sekerin kendisi. Cok faydali bisi. Bu kuru dutu aliyorsun blendirda cekiyorsun, sona seker niyetine kullaniyorsun. Bolca yapiyorsun, cunku anneler icin de cok iyi bise, kansizliga da iyi geliyor. Kalorisi de sekere gore dusuk. Bu tur seyleri her zaman bildigin pancar sekeriyle (beyaz sekerle) beraber kullan. Tek basina cok alinan hersey ama hersey iyi bisi olmuyor. (fazla fruktoz almak karacigere yuklenmek demek, mesela)

10. Bebisler sekere alismasinlar, tamam. Demek ki, ac karnina asla seker vermeyecegiz. Yemeklerine asla seker karistirmayacagiz. Ama, ogun sonrasi yenen bir minik kurabiye, bebise zevk verecek. Ve bu seker ona nitelikli enerji olarak geri donecek.

11. Tuz yok!. soylemeye gerek bile yok. 1 yasina kadar bebislerin bobrekleri tuzu tasiyamiyor maalesef. 1 yasindan sonra da azicik azicik, ve bazen. alistira alistira..

12. cocuklar hangi yagi yiyecek: A) mutlaka cig yiyecekler, yani, yuksek isiyla yag bulusmayacak. B) oncelikle zeytinyagi yiyecekler. mesela corbalari pisecek, bir tatli kasigi zeytinyagini corbaya ilikken ekleyip oyle yedirecegiz. B) elbette sahici tereyagi. cocuklarin ozgurce yiyebilecegini asla unutmayalim. onlari guzel kollesterolle kucukken tanistirmazsak buyuyunce damarlari bu degerli besini taniyamayacak. ozellikle proteinle birlesen bir tereyagi, yeme de yaninda yat!

13. bebek/cocuk, asla mantar yemeyecek. pek cok mantar protein icerdigi halde, bu proteinin hucre ceperinden gecemeyecek kadar buyuk proteincikler oldugunu bilelim. cocuklara bir faydasi yok. e bize de yok, ama sahane bir mantari tereyagda sote edip ekmeginizi bandiniz mi hic? :)

14. bebeklere nasil ekmek verelim? bu sorunun degisik kaynaklarda degisik cevaplari var. ben size tek bir ornek verecegim:
Surekli hasta olan cocuklara doktorlarin ezelden beri verdigi bir dogal takviye var: Immunex diye.. Icerigini okuma firsatiniz oldu mu? DOGAL EKMEK MAYASI= EKSI MAYA !!
Yani, eger cocuklarimiza ninelerimizin yaptigi gibi dogal ekmek mayasindan tam bugday (ayristirilmamis, beyazlatilmamis, ruseim ve kepegi bugdayinin icinde olan) ekmek yedirebiliyor olsaydik, immunex diye bir takviyeye gulup gececektik.
Ekmeginizi evde yapin, ya da, tam bugday ve eksi maya ekmegi nereden temin edebileceginizin HEMEN pesine dusun. (ornegin bazi vakfikebirciler, tam bugday kullaniyorlar)

15. biz eskilerin tavsiyesine uyduk, yamanin sabah kahvaltisindan yulafi hic eksik etmedik. bir kasik yulafi sutle ve guzel bir balla karistirip hemen her sabah veriyoruz. bazen icine findik fistik da ekliyoruz, ya da yumurta.

16. nar eksisi. Nar'in ve nar eksisinin faydasina cok inaniyoruz. Saglam damarlara, sinirlere, gozlere sahip olmasi icin oglen corbalarina tuz gorevini de gorsun diye birazcik nar eksisi ekliyoruz. Aklinizda bulunsun!

17. Son not: yemek yemeyen cocuga yemek vermeyin. cocukla araniza asla kasik koymayin. Cook eskiden, bir kac kasik gercek yogurtla, bir dilim tam bugday eksi maya ekmegin, 2 yasinda bir cocugun bir gunluk besinini icerdigine inanir ve 100 yasina kadar yasayan saglikli bireyler yetistirirlermis. Yaa..


Alin size bir de benim en sevdigim kek tarifi (Cafe Fernando-Cenk'in tarifi ve bir kac diger tarifi harmanlayarak benimsedigim tarif):

HAVUCLU KEK (Havuc yerine ve yaninda Ayva da kullaniyorum bazen)

Malzemeler
• 1,5 su bardağı un (1 bardak tam bugday un, yarım bardak cavdar veya arpa unu)
• 2 çay kaşığı kabartma tozu / karbonat
• 1/2 çay kaşığı tuz (hem cevizlere acicik, hem de yumurtalara acicik)
• 1,5 çay kaşığı toz tarçın
• 5 çorba kaşığı (30 gram) yulaf
• 1/2 su bardağı zeytinyağı (1 elma rendesi katarsaniz zeytinyagini yariya dusurun)
• 1/2 su bardağı kahverengi şeker (az sekerli sevenler icin.. unutmayalim, havuc da sekerli!))
• 4 adet yumurta
• Taze rendelenmiş 1 çay kaşığı muskat (nutmeg)
• Yarım kilo gibi rendelenmiş havuç (3 bardak rendelenmiş halde gibi düşünülebilir)
• 1/2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu veya süt (portakal suyu kullaninca sekeri birazcik dusurup, kabartma tozu yerine karbonat kullanabiliyoruz)
• 200 gram ceviz içi
• Kalıbı yağlamak için tereyağı

Yapılışı
1. firin onceden isitilacak (170 derece)
2. Ceviz içlerini yağsız tavada orta ateşte (veya bir tepsiye yayarak fırında) 10-15 dakika boyunca kavurun. Ateşten alıp tereyağını ekliyorum ve tm cevizlere bulasana kadar salliyorum. Soğuduktan sonra tavanin icinde uzerinden hafif bastirarak ve yagini cikarttirarak kalinca eziyorum. cevizler hazir.
3. kek kalıbını tereyağı ile yağlayın ve kenara ayırın.
4. Büyük boy bir karıştırma kabında unu, bi cimdik tuz, kabartma tozu/karbonat, tarçın, yulaf ve muskatla beraber karıştırıyorum.
5. Başka kapta yumurtaları ve şekerleri bir tel çırpıcı yardımıyla karıştırın. zeytinyagi, portakal suyu veya sütü ekliyorum ve bütün malzemeler bir araya gelene kadar hafifce karistiriyorum.
6. Islak malzemelerin uzerine un karisimini dokup spatulayla karistiriyorum. Rendelenmiş havuçları ve cevizleri de ekleyip, bir kez daha cevirerek kaliba bosaltiyorum. Kalibi tezgaha biraz vurup, sarsip icinde kalmis olabilecek hava kabarciklarini cikartiyorum.
7. 50 dak gibi bir surede ancak pisiyor. kurdan testi sart.. en ortasi pismemis kalabiliyor. uzeri fazlaca kuruyacak gibi gorunuyorsa ve ici hala pismemisse folyoyla ortup 10 dak daha pisirin.

2 yorum:

AycA dedi ki...

Banuuuu ne harika yazmışsın.. tebrik!
bundan sonra kendi önerilerime bu linki de vereceğim iznin olur mu?

Banu Ergin dedi ki...

sadece gurur duyarim aycacim!
:))